Matka normaalipainoon

Matka normaalipainoon
Matkalla normaalipainoiseksi...

lauantai 19. lokakuuta 2013

Tulevaan valmistautuminen

Olen aina ollut todella suunnitelmallinen ihminen. En osaa olla niin spontaani kuin haluaisin, mutta kai siihenkin voi oppia. (eikö?)
Olen siis "suunnitellut" koko elämäni.. jos ei avomiehen tapaamista lasketa mukaan. Hänet nimittäin tapasin extempore päätöksellä 3 vuotta sitten, ja olikin hyvä päätös ;)

Kävin hammaslääkärissä toissapäivänä. On ollut jo suunnitelmissa kauan varata aika tarkastukseen ja sainkin yllättäin varattua peruutusajan samalle viikolle. Olen lukenut paljon raskauteen liittyviä ohjeita ja keskusteluja, ja bongaillut sieltä asioita, joita kannattaa "tsekata" jo ennen raskautumista. Yksi niistä asioista on hampaiden kunto. Sanotaan, että raskausaikana suuhygienia voi huonontua.
Näin lukee Terveyskirjaston sivulla Raskaus ja suun terveys:

"Raskausaikana suu happamoituu hormonitoiminnan muuttumisen vuoksi. Syljen pH laskee ja sen korjaava vaikutus (puskurointikyky) voi heiketä, koska syljessä on vähemmän kalsiumia ja muita remineralisaatioon liittyviä elektrolyyttejä kuin ennen raskautta. Samaan aikaan suun happamoitumisen kanssa happohyökkäysten määrä voi lisääntyä tiheästi nautittujen välipalojen takia. Lisäksi tilannetta pahentaa vielä suun terveydelle haitallisten bakteerien (mutans-streptokokkien, lactobasillien ja hiivojen) määrän lisääntyminen raskauden lopulla ja imetyksen aikana. Syljen puskurointikyky palaa ennalleen heti synnytyksen jälkeen, sen sijaan mikrobimäärät voivat pysyä suurina vielä imetyksen aikanakin.
Raskaus ei aiheuta ientulehdusta, mutta voi pahentaa jo olemassa olevaa ientulehdusta. Pienikin määrä plakkia hampaan pinnalla voi laukaista voimakkaan tulehdusreaktion. Raskausajan ientulehdukselle on tyypillistä voimakas verenvuototaipumus. Ien vuotaa herkästi pienestäkin kosketuksesta."


Ja siis tässä syy siihen, miksi nyt päätin kirjoittaa tästä aiheesta. :)

Onneksi itseltäni ei löytynyt kuin kaksi reikää ja muutama reiän alku. Reiätkin paikataan jo kuukauden kuluttua, joten sitten ei tarvitse murehtia asiaa vaan ylläpitää suuhygieniaa. :)

Oletteko te valmistautuneet jotenkin raskauteen tai raskautumisen yrittämiseen?
Kertokaa ihmeessä hyvä vinkkejä, miten kannattaisi ennakoida tulevaa :)

Minulla siis yrittämisestä ei ole vielä tietoakaan, koska miehelläni ei ole menossa yhtään vauvakuumetta, kun taas itse kärsin siitä päivittäin ja jopa yöunissani. Odottelen siis (malttamattomana) sitä hetkeä, kun hän toteaa että haluaa alkaa yrittää. Itse olisin valmis vaikka heti! (ja ei, tämä ei ole spontaania, vaan erittäinkin suunniteltua...)

Olen kuitenkin ajatellut, että parempi valmistautua yrittämiseen jo nyt, kun ei koskaan tiedä milloin se hetki koittaa. Olen siis pyrkinyt laihduttamaan, muuttamaan ruokailutapojani terveellisemmiksi, jotta saisin kaikki riittävät vitamiinit yms., sekä nyt tarkistanut hampaani. Lisäksi käyn kuntosalilla ja pyrin vahvistamaan kaikkia lihaksiani, osittain ihan laihduttamisen takia, mutta myös raskausaikaa ajatellen. Hyvillä keskivartalon lihaksilla voi tietääkseni olla positiivinen vaikutus raskauden jälkeiseen palautumiseen.. ehkä välttyisi turhalta löysältä nahkalta sitten. :)



4 kommenttia:

  1. Ihanaa, että teit blogin! :) Mää tuun vakkarilukijaksi tietenkin! Mukavaa, että oot samasta ketjusta "tuttu" niin voidaan seurata toisen matkaa. :)

    Minäkin olen kuullut, että kannattaisi tarkastuttaa hampaiden kunto ennen raskautta. Mulla ei kuitenkaan ole yhtään reikää hampaassa. Yksi reiän alku löydettiin reilu vuosi sitten, mutta h-lääkäri sanoi, että hyvällä hammashygienialla voi pärjätä, ettei tarvitse paikata. Eikä hampaat ole oirehtineet mitenkään. Saas nähdä kuinka sitten raskausaikana, muuttuuko tilanne, toivottavasti ei, koska tähän asti on selvinnyt niin helpolla. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, että tuut lukijaksi! On joku syy kirjoittaa tätä edes, muukin kun oma "päiväkirja".. :)
      Minäkin luen sun blogia aktiivisesti, on kiva että pääsee mukaan matkaan heti alkumetreiltä! :)

      Mullakin oli pitkään nuorena, ettei reikiä vain ollut, mutta yhtäkkiä sitten niitä alkoi ilmestyä. Olin kyllä onnekas, että vain kaksi reikää löytyi, kun edellisestä tarkistuksesta taitaa olla kolme vuotta.

      Poista
  2. Hei! Ensimmäistä kertaa eksyin blogiisi ja tuli sellainen mieleen, että foolihappolisän ottaminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin (n. 2-3 kk) ennen raskautta, mikäli ei ole varma saako sitä folaatti-muodossa tarpeeksi ravinnosta. Olisi hyvä, että punasolujen foolihappovarastot ehtivät täyttyä ennen raskautta, sillä runsaat foolihappovarastot alkuraskaudessa ehkäisevät vakavia kehityshäiriöitä. Tuo tuli ainakin mieleen tuon hammastarkastuksen lisäksi. Itse olen syönyt sitä siitä asti kun päätettiin että kuukauden päästä jätetään ehkäisy pois. Meillä sitä syö lisäksi tuo miekkonen, pitäisi parantaa siemennesteen laatua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! Täytyy heti alkaa itsekin syömään sitten kun päätetään yrittämisestä. :)

      Poista