Matka normaalipainoon

Matka normaalipainoon
Matkalla normaalipainoiseksi...

sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Vatsavaivat kuntoon kärsivällisyydellä

Sain kimmokkeen kirjoittaa herkästä vatsastani blogista Come to Mama.

Olen siis kärsinyt herkästä vatsasta jo kauan. Ihmettelin opiskeluaikoinani sitä, että aina ennen tenttejä ja isoja ryhmätöitä, eli toisinsanoen aina ennen jännittäviä tilanteita, vatsani menee ihan sekaisin ja tulee kiire vessaan. En nuorempana osannut yhdistää tätä mihinkään tiettyyn sairauteen.

Vuosi sitten koin työelämässä suuria muutoksia, vastuut kasvoi ja stressi myös sen myötä. Kaiken kukkuraksi olin opiskeluiden osalta loppusuoralla, joten kursseja oli paljon päällekkäin ja lopputyö työn alla. Päädyin menemään lääkäriin hakemaan apua, koska en enää kestänyt jokapäiväistä vatsan myllerrystä, kuvotusta ja turvotusta. Lisäksi stressi aiheutti minulle unettomuutta siten, että heräilin keskellä yötä työ- ja kouluasioihin. Yllätyin, kun lääkäri ei antanutkaan minulle lääkkeitä, vaan ohjeisti syömään vitamiineja ja kokeilemaan erilaisia ruokavalioita.

Vitamiiniohjeistus oli, että aamuisin C- ja D-vitamiineja ja iltaisin magnesiumia ja B-vitamiinia. Vitamiinien avulla sain apua keskellä yötä heräilyyni, vaikka skeptinen asian suhteen olinkin. Ruokavalion osalta ohjeistus oli hieman pidempi.
Listalla oli paljon ruoka-aineita, jotka eivät välttämättä sovi herkkävatsaiselle:
- kaalit
- omena
- sitrushedelmät
- pähkinät
- vehnä, ohra, ruis
Lisäksi lääkäri totesi, että usein kasvikset raakana korventavat vatsaa ja pahentavat oireita.
Ilmankos lounassalaatin jälkeen usein olin tuskissani vatsakivuissa...

Totesin, että nyt on aika laittaa ruokavaliota uusiksi. Kokeilin tiukemmin välttää kaikkia näitä listalla olleita ainesosia alkuun muutaman viikon, jonka jälkeen aloin kokeilla joitakin ruoka-aineita.
Kokeilemalla opin tuntemaan omaa vatsaani paremmin:
- Raaka porkkana ei sovi vatsalleni, jos syön sitä pelkästään. Lämpimän ruuan lisukkeena ei tule ongelmia.
- Vehnä turvottaa ja saa vatsani mölyämään. Pieninä määrinä ei aina aiheuta oireita, joten täysin vehnättömäksi ei tarvitse alkaa. Ne ihanat vastapaistetut vehnäpatongit ja tuoreet voisilmäpullat voi silti unohtaa..
- 100 % ruis- ja kauraleipä sopivat vatsalleni hyvin, eikä niistä aiheudu turvotusta tai pahaa oloa.
- Pastan ostan nykyään gluteenittomana, koska niistäkin Semperillä on hyvän makuisia vaihtoehtoja, eikä syömisen jälkeen tarvitse kitua kivuissa.
- Hedelmienkin osalta kohtuullisuus kannattaa. Ei pidä syödä montaa omenaa päivässä, eikä varsinkaan tyhjään vatsaan.
- Kannattaa muistaa tasainen ruokailurytmi, eikä syödä kerralla koko päivän ruoka-annosta. Ahmiminen on vatsalle pahaksi ja se menee varmasti sekaisin.
- Jos muuten syö kevyttä ja vähärasvaista ruokaa, saa varmasti varautua satunnaisen rasvaisen roskaruuan jälkeen etsimään tiensä lähimpään vessaan. Myös massiivisella sokerimäärällä on sama vaikutus (=karkit)

Toisinaan haluaa myös herkutella ilman mitään "rajoja". Itse silloin varaudun ottamalla mukaan Samarinia tai muuta vatsahappoja tasapainottavaa lääkettä, jolla saa vatsahapot kuriin. Yritän kuitenkin välttää turhia lääkkeiden syömisiä, kun kuitenkin omilla valinnoilla voi vaikuttaa omaan oloonsa.

Toivottavasti omista kokemuksistani on apua myös muille herkkävatsaisille. :)

2 kommenttia:

 1. Kiitos tästä postauksesta. Kiva lukea myös muiden kokemuksia tästä vaivasta, sillä tämä on tosi yleinen juttu, mutta kukaan ei koskaan puhu siitä ääneen. Varmaankaan kakkajutuista ei vaan tule kelle tahansa puhua, surullista, mutta niin luonnollista.... :/

  Ja kuinka paljon tämä kaikki johtuu stressistä ja nykyajan paineista. Itsellä on myös helpottanut se relaaminen. Toisaalta tiedän taas, kun joulu on ohi niin alkaa pääsykoelukemiset ja sitä kautta myös vatsa saattaa taas alkaa oireilla. Stressikausien lomassakin tulisi siis muistaa rentoutua ja pitää mahdollisimman hyvää huolta itsestään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä totta, että nykypäivänä stressi on ihan "yleinen ilmiö". Jotenkin tuntuu sen olevan oletusarvo, että kaikki kestää stressiä ja painetta. Vaikka ehkä henkisesti kestäiskin, niin kroppa ei välttämättä kestä. Itellä oli niin just vatsan osalta, vaikka pää vielä kesti.. tosin sekin sitten lopulta antoi periksi. :D

   Aina pitäisi muistaa pitää huolta itsestään, oli tilanne mikä tahansa. Jos ei pidä itsestään huolta niin ei elämästä pysty nauttimaan muutenkaan.

   Poista